Een rondreis door Noorwegen hoeft u niet te boeken. Zeker niet als u met eigen auto, camper of motor op pad gaat. Maar misschien heeft u nog wat vragen. Bijvoorbeeld: hoe zit het eigenlijk met die Autopass. Ik heb gehoord dat ik korting kan krijgen op de overtochten / veerdiensten in Noorwegen, klopt dat. Welke routes zijn aan te raden. Waar moet ik aan denken als ik met auto + caravan een rondreis door Noorwegen ga maken. Op al deze vragen proberen wij u op deze pagina een antwoord te geven.
De wegen in Noorwegen zijn over het algemeen goed. Daarvoor betaalt u wel een prijs. Want voor de aanleg en onderhoud van tunnels, bruggen en wegen moet u tol betalen. Hier komen we later op terug. Snelwegen zijn er niet echt in Noorwegen. De E6 klinkt heel wat, maar is alleen 4-baans bij Trondheim, bij Stjørdal (vliegveld van Trondheim) en van Lillehammer zuidwaarts richting de Zweedse grens bij Halden. Probeer in de spits in ieder geval de steden Trondheim, Bergen en Oslo te mijden. Dan kan het er erg druk zijn.
Vergis je niet in de afstanden. Om je een idee te geven: bij de vuurtoren van Lindesnes (het meest zuidelijkst met de auto bereikbaar punt van Noorwegen) staat een bord met “Noordkaap 2.518km.”
Als je nu denkt: dat is dan iets van 25 uur…. Helaas. Dat ga je echt niet redden. Als je een reisschema wilt maken, houdt dan een gemiddelde aan van 50km. per uur. Stop regelmatig onderweg en geniet van al het moois wat Noorwegen te bieden heeft.
Als je op de route op zoek bent naar campings in Noorwegen, gebruik dan de regio pagina www.mt-campingsnoorwegen.nl/regios of de gebiedenpagina www.mt-campingsnoorwegen.nl/gebieden op onze website. Naast informatie over de betreffende regio’s en gebieden, kun je zowel op deze pagina’s als op de hoofdpagina van Noorwegen www.mt-campingsnoorwegen.nl/campings-in-noorwegen voor KAART kiezen. Zo kun je goed zien waar de campings liggen. Gebruik je liever een campingapp. Dat kan: deze is gratis te downloaden via www.mt-campingsnoorwegen.nl/download-gratis-camping-app-noorwegen.
Overigens: wij zijn ons bewust van het feit dat Noorwegen de regio’s een nieuwe indeling heeft gegeven. Zo is de regio Hedmark en de regio Oppland nu de regio Innlandet geworden. Om te voorkomen dat er op onze website hele lange lijsten met campings komen te staan, hanteren wij bijvoorbeeld Innlandet (Hedmark), Innlandet (Oppland Noord) en Innlandet (Oppland Zuid).
Nog maar een paar jaar geleden kon je je melden voor een Autopass voor het (automatisch) betalen van de tol. En kon je via alle rederijen van veerdiensten (zoals bijvoorbeeld Fjord1) een kortingskaart aanschaffen. Inmiddels zijn deze 2 gecombineerd en kun je via deze website: www.autopassferje.no/om-autopass-for-ferje/?lang=en een Autopass overeenkomst aangaan. Je ontvangt dan een tag welke je voor je voorruit kunt plaatsen. Via deze tag worden dan de overtochten en de tol afgerekend. Meld je je niet aan, dan krijg je automatisch (aan de hand van je kenteken) een factuur thuisgestuurd.
De korting voor de veerdiensten bedraagt maar liefst 50%. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar de korting is van toepassing op de meeste ferries in Noorwegen. Ook bijvoorbeeld op de vrij dure tocht van Bodo naar de Lofoten. Bij het aangaan van de Autopass overeenkomst moet je een bedrag storten van NOK 3.700 (jaar: 2021 – lengte tot 8 meter !). Via dit tegoed worden dan de overtochten verrekend. Voor meer informatie en alle vragen, kijk even op de hierboven vermelde website.
Een rondreis maken door Noorwegen is met de auto uiteraard geen probleem. Maar reis je met een caravan of camper dan moet je toch wat meer voorbereidingen treffen. Sommige mensen zullen een wegenkaart of routekaart ouderwets vinden, maar de routekaart van Noorwegen van de ANWB is toch wel erg handig. En bovendien gratis als je lid bent van de ANWB. Op de routekaart wordt namelijk een advies gegeven welke routes zijn af te raden voor auto + caravan.
Voor de goede orde: de routes zijn niet verboden voor auto + caravan. Veelal zijn de bochten zeer scherp, het stijgings- of dalingspercentage vrij hoog of de wegen heel smal. Op de”55” (1 van de 18 Nasjonale Turistveger in Noorwegen, zie hieronder) kom ik ook regelmatig auto’s + caravan tegen. Nu moet je weten dat die weg soms niet veel breder is dan de combinatie waar je in rijdt. Geen probleem dus. Totdat je iemand tegenkomt. Iemand die bijvoorbeeld ook met auto + caravan rijdt. En die misschien ook niet zo goed over een smalle weg achteruit kan rijden ….
Maak je een rondreis Noorwegen met de camper, bedenk dan voordat je de bergen van Noorwegen intrekt, hoe hoog en hoe breed je camper is. Als je een camper huurt, ga dan niet direct de bergen in, maar doe eerst wat ervaring op op “normale” wegen.
Voor alle tips en regels over bijvoorbeeld verlichting, rijden in de bergen, tanken en wat te doen bij een ongeval, kijk even op: www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/reizen-binnen-noorwegen/auto.
Noorwegen is natuurlijk HET droomland voor motorrijders.
Een rondreis Noorwegen met de motor kun je natuurlijk boeken via een touroperator, maar je kunt ook zelf een mooie route uitstippelen. Ook dan kun je gebruik maken van bovenstaande Ferry kortingskaart en gelden de regels en tips voor de autobestuurders uiteraard ook voor motorrijders.
Een goede voorbereiding is ook nu van groot belang. Is je motor technisch in orde. Wat neem ik mee aan bagage. Welke routes zijn ideaal om met de motor te volgen. Waar kan ik onderweg tanken. Wat zijn de weersvoorspellingen. Gaat de route over grote hoogte, welke kleding draag ik. Zijn op de route campings te vinden welke hutten (hytter) verhuren of neem ik zelf voor de zekerheid kampeerspullen mee.
De mooiste routes in Noorwegen
Wat iemand mooi vindt is natuurlijk persoonlijk. Maar de Noorse overheid helpt u graag op weg en heeft maar liefst 18 Nasjonale Turistveger (Nationale Toeristen wegen) ontwikkeld. De routes zijn voorzien van mooie picknickplaatsen, uitkijkpunten en diverse attracties. Maar bovenal: deze spectaculaire routes lopen door de prachtige natuur van Noorwegen met onvergetelijke uitzichten.
Op deze website: www.nasjonaleturistveger.no/en/routes vind je de informatie over al deze routes. Om je alvast in stemming te brengen, hebben we er een aantal geselecteerd. Als je op de foto klikt zie je aanvullende informatie over het gebied en de campings waar je kunt overnachten.
1. De Nasjonale Turistveg over de Lofoten:
2. De Kystriksveien – 1 van de mooiste kustroutes ter wereld:
3. Trollstigen – 1 van de 5 spectaculairste bergwegen van Europa:
4. Jotunheimen – route “55” (Sognefjellet) en route “51” (Valdresflye):
5. Sognefjord – route over de Aurlandsfjellet (“de sneeuwweg”):